Μουσείο Μετροπόλιταν Ν.Υόρκης

Δεν εννοείται επίσκεψη στη Νέα Υόρκη αν δεν αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας για να ξεναγηθούμε σε μερικές από τις διασημότερες αίθουσες τέχνης και μουσεία του κόσμου, που φιλοξενούνται εκεί. Με πρώτο σταθμό, φυσικά, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, ή αλλιώς το Metropolitan Museum of Art που ιδρύθηκε το 1870 στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Εδώ, ανάμεσα στους 80 και 84 δρόμους της 5ης Λεωφόρου, οι Πύλες του Μουσείου ανοίγουν καθημερινά για το κοινό για να υποδεχθούν περί τα 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το επιβλητικό αυτό κτίριο, που ορθώνεται απέναντι από το Central Park, καταλαμβάνει μια συνολική έκταση δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και απαρτίζεται από αναρίθμητες συλλογές που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ιστορίας της ανθρώπινης τέχνης. Στην Ευρωπαϊκή πτέρυγα για παράδειγμα, θα συναντήσουμε περί τους 2.500 πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, μουσικά όργανα, ενδυμασίες και άλλα έργα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Αναγέννησης και του ιμπρεσιονιστικού ρεύματος, ενώ οι αίθουσες με τα εκθέματα της Ισλαμικής και Αιγυπτιακής τέχνης ξεπερνούν τα 36.000.

Ωστόσο, μια από τις πλέον περίοπτες θέσεις του Μουσείου, φιλοξενεί σήμερα την πτέρυγα με τα Ελληνορωμαϊκά εκθέματα, η οποία ανακαινίστηκε τον Ιούνιο του 1996, και από τότε εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες προσθήκες από την Ελλάδα, την Κάτω Ιταλία, αλλά και την Κύπρο. Οι συλλογές της μας ταξιδεύουν στα χνάρια της ιστορίας από τα βάθη της Νεολιθικής εποχής, τότε που η ανθρώπινη έκφραση έπαιρνε για πρώτη φορά μορφή μέσα από την τέχνη της γλυπτικής και της ζωγραφικής, μέχρι τις ένδοξες στιγμές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά και το μωσαϊκό των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών που κυριαρχούσε στην Κωνσταντινούπολη του 330 μ.Χ. Εδώ θα γνωρίσουμε άγνωστες λεπτομέρειες για τους πολιτισμούς της Μεσογείου που εξελληνίστηκαν κατά τους αρχαίους και ρωμαϊκούς χρόνους, και συνάμα θα αναγνωρίσουμε σημάδια του Ελληνικού Πολιτισμού που αποτυπώνονται ακόμη και σήμερα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές και ασιατικές κοινωνίες γύρω από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Ρωμαϊκή πτέρυγα θα ανακαλύψουμε άγνωστες λεπτομέρειες για πολεμικές επιχειρήσεις των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, σε συνδυασμό με τις επιρροές του ελληνικού πολιτισμού στις ρωμαϊκές αποικίες. Η Ελληνική τέχνη είχε την τιμητική της στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης από την πρώτη κιόλας εποχή της λειτουργίας του. Το πρώτο έργο που φιλοξενήθηκε ήταν μια Ρωμαϊκή Σαρκοφάγος από την Ταρσό η οποία παρουσιάστηκε το 1870. Ωστόσο, ο τομέας με τα Ελληνικά και Ρωμαϊκά εκθέματα εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 1909 και σήμερα διαθέτει πάνω από 35.000 αντικείμενα.

Ανάμεσά τους θα ξεχωρίσουμε αγαλματίδια μαρμάρινα σε διάφορα μεγέθη, προτομές, μεταλλικά νομίσματα και άλλα κτερίσματα από διαφορετικές εποχές, όπως Κυκλαδικά Εδώλια, Μυκηναϊκά αγγεία και βάζα της Αθηναϊκής εποχής, ενώ περίοπτη θέση κατέχουν τα έργα από τερακότα, χρυσό, ασήμι και κρύσταλλο, δεμένα με πολύτιμους λίθους. Ομολογουμένως θεωρούνται ως δείγματα μιας σπανιότατης συλλογής, που όμοιά τους θα συναντήσουμε μόνον στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της εποχής εκείνης.

Στον Κυπριακό τομέα θα θαυμάσουμε πήλινα βάζα με περίτεχνες ζωγραφιές, γλυπτά, μαρμάρινα και μπρούτζινα πορτραίτα. Τέλος, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα Ρωμαϊκά ψηφιδωτά από δύο επαύλεις που βρέθηκαν στις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή του Βεζούβιου, έξω από τη Νάπολη της Ιταλίας.

Το κείμενο είναι της δημοσιογράφου Έλενας Ρέντα

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας